Tendensen til å skjule ingrediensen - Har vi ikke rett til å vite hva maten inneholder?

Samlebetegnelser, syntetisk mat som blir merket som "naturlig", vann som blir sprøytet inn i maten, giftig emballasje. Hvor skal dette ende? Og hvorfor har ikke vi rett til å vite nøyaktig hva produktene inneholder?Aroma er gjerne et ord som vi assosierer med noe positivt, gode dufter og smaker, men aroma har blitt en samlebetegnelse hvor matindustrien kan skjule over 4000 forskjellige stoffer. Mange av disse er kjemiske kunstige stoffer fremstilt i et laboratoriet og egner seg neppe som menneskeføde. En aroma er ifølge Mattilsynet ofte satt sammen av 10-100 aromastoffer eller aromapreparater. Med andre ord har man ingen mulighet til å vite hvilke stoffer man får i seg om man spiser noe som inneholder ordet "aroma".  Matvarenes ingredienslister forteller deg rett og slett ikke hele sannheten. De gjorde det kanskje en gang i tiden, men EU-forskrift etter EU-forskrift har sakte men sikkert visket vekk våre rettigheter til å vite hva maten inneholder.


Hva skjuler det seg bak "aroma"?

Ett av stoffene som kan skjule seg bak «naturlig aroma» er castoreum. Hva er castoreum? Jo, beverrumpe. Det er helt riktig. Du kan spise beverrumpe om du får i deg såkalt "naturlig aroma". Stoffet brukes spesielt i Sverige som smaktilsetning i sprit og øl. Det er også vanlig i vaniljeis i USA. En av grunnene til at samlebetegnelsen aroma brukes så flittig er rett og slett at ellers hadde ikke produsenten hatt plass til å skrive alle ingrediensene. Jurist Ingrid Røine i Mattilsynet uttaler at i  en jordbærsmak kan det ligge veldig mange komponenter. Hvordan skal man få plass til alle på en pakke tyggegummi? Med andre ord så ville du neppe kjøpt produktet om du så en evig lang liste med kunstige tilsetningstoffer. Da er det enklere å putte de under "aroma", som høres så uskyldig og naturlig ut. På denne måten lurer produsentene oss til å kjøpe et produkt vi tror er naturlig og trygt.


Ingen krav om fullstendig ingrediensliste

Det er dessverre ikke krav om at matvareprodusentene må oppgi de enkelte bestanddelene i aromaen med unntak  av allergener som alltid skal oppgis. Ifølge kvalitetssjef Beate Furuto Folgerø i Nortura oppgir de som regel innholdet. - De ganger vi kun skriver «aroma» er når stoffet har vært igjennom såpass mye modifikasjoner at det ikke er noe igjen av opprinnelige sammensetningen. Slike uttalelser kan få en til å undre seg..


Konklusjon:

Er det bare oppgitt "aroma" så vet man ikke hva det er. Aroma er en samlebetegnelse for hemmelige ingredienser produsentene ikke ønsker at du skal vite hva er. Årsaken kan være at de ønsker å beskytte oppskriften til produktet, eller å skjule en liste med hundrevis av kjemiske stoffer, kunstig fremstilt i et laboratoriet. Noe som sannsynligvis ville ført til et kraftig fall i antall solgte produkter. Det er mye billigere å lage mat kjemisk enn fra naturen . Hvorvidt stoffene er helseskadelig vet man ikke da det ikker er forsket på langtidseffekten av disse. Det tar derfor altfor langt tid å forby skadelige stoffer,  og i mellomtiden er det forbrukerne som bærer risikoen.Kilder:

https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/tilsatte_stoffer/aroma/

https://www.dinside.no/okonomi/aroma-kan-bety-beverrumpe/61206941

http://www.nyttnorge.com/ingredienser-i-naturlig-aroma-i-mat-blir-skjult.html

https://www.abcnyheter.no/helse-og-livsstil/2014/09/16/207992/jeg-synes-det-er-juks.-vi-har-rett-til-vite-hva-vi-spiser

Skriv en kommentar

NB! HTML vil ikke fungere!