Stevia vs. Aspartam
Å få i seg mye sukker er ikke så sunt. Det finnes heldigvis en rekke alternative søtningsmidler på markedet, men er alle like bra for helsen? I denne artikkelen ser vi på naturlig stevia og det kunstige søtningsmiddelet aspartam.
Aspartam er et kunstig søtningsstoff som kom på markedet i 1981. Aspartam har en relativ søthet på 200, noe som betyr at stoffet er 200 ganger søtere enn sukker. Aspartam brukes i en rekke produkter, hvorav lettbrus og sukkerfri tyggis nok er de mest kjente. Aspartam egner seg dårlig til baking da molekylet blir ustabilt ved selv lave temperaturer. I kroppen brytes aspartam ned til metanol, formaldehyd og maursyre. Aspartam gir energi ved nedbrytning.
Stevia er en gruppe planter som inneholder glykosider som er opp til 300 ganger søtere enn sukker. 1. desember 2011 ble stevia godkjent som bruk i næringsmidler i EU. Til forskjell fra aspartam er stevia helt naturlig og uten kjente bivirkninger.
Helseaspektet - en sammenligning
Det foreligger en rekke kontroverser rundt aspartam, alt fra godkjenningen til påståtte bivirkninger. Aspartam ble oppdaget ved en tilfeldighet av den amerikanske kjemikeren James Schlatter i 1965. I 1974 ble aspartam godkjent av FDA (mattilsynet i USA) til bruk som sukkererstatning i tørre matvarer. Aspartam ble først ikke godkjent bruk i baking, matlaging eller drikkevarer. Dette ble senere forandret til tross for at forskere oppdaget negative bivirkninger, som genetiske skader, ved slik bruk. En professor ved et univeristet i Washington påstod at aspartam brukt sammen med smaksforsterker kunne føre til alvorlige hjerneskader hos barn. Smaksforsterker (natriumglutamat) finner man ofte i matvarer som chips.
Aspartam og rapporterte bivirkninger
Aspartam står for over 75 prosent av bivirkninger fra tilsetningsstoffer rapportert til FDA, hvor flere av disse er alvorlige. Noen bivirkninger er hodepine, muskelspasmer, svimmelhet, søvnproblemer, utslett og pusteproblemer.Undersøkelser har vist at aspartam faktisk kan øke appetitten og gi større risiko for vektøkning[1]. I 1981 uttalte en ansatt ved FDA, som jobbet med statistikk på feltet, at han var såpass bekymret for en mulig link mellom aspartam og hjernesvulst at han ikke ønsket å godkjenne NutraSweet, som er et annet merkenavn for aspartam. Forskning viser også at kunstige søtstoff kan endre tarmbakteriene, som kan føre til glukoseintoleranse, hjerte- og karsykdommer og overvekt.
Stevia - Ingen kjente bivirkninger ved normalt bruk.
I Norge var det lenge forbudt å selge stevia fordi det var usikkerhet om hvorvidt søtningsmiddelet var skadelig for fruktbarheten. Grunnlaget for denne skepsisen er to undersøkelser: En undersøkelse fra 60 tallet hvor en liten gruppe rotter ble gitt ekstreme doser med stevia. Det ble konkludert med at rottene som fikk stevia produserte mindre avkom enn de som ikke fikk. Undersøkelsen har senere blitt tilbakevist av en rekke andre studier. Problemet var at rottene ble gitt så høye doser med stevia at det rett og slett var selve dosen som var problemet. Selv vann vil være skadelig i unaturlig store doser. Folk som bruker stevia vil rett og slett aldri kunne forbruke så store doser på så kort tid. I tillegg var det også en undersøkelse i 1988 som fant lignende resultater. Alvarez-studien manglet midlertidig både korrekt informasjon og analyse som kreves for at en slik undersøkelse kan ansees som seriøs. Selv forskeren bak undersøkelsen har senere uttalt at videre forskning har ført han til å konkludere at stevia er helt trygt å bruke for mennesker.Siden den gang har tusenvis av forskere i USA og Europa studert stevia uten å finne noe bevis som nevnt i de to tidligere undersøkelsene. I en undersøkelse i Bangkok ble det gitt høye doser stevia til 2.500 hann og hunn hamstere, uten tegn på nedsatt fruktbarhet.
Stevia - bra for insulin- og kolesterolnivå og tenner.
Det viser seg at stevia påvirker insulinnivået positivt samtidig som det senker det dårlige LDL-kolesterolet og hever det gode HDL-kolesterolet som beskytter mot hjerte- og karsykdommer. Minst en studie har vist at stevia ikke forårsaker tannråte, men tvert imot virker beskyttende på tennene, noe som burde være gode nyheter for de med dårlige tenner og søtsug.
Konklusjon
Kilder:
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2892765/
https://www.mercola.com/article/aspartame/hidden_dangers.htm#edn2
http://natural-fertility-info.com/does-stevia-cause-infertility.html
https://no.wikipedia.org/wiki/Stevia
https://no.wikipedia.org/wiki/Aspartam
https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/11/06/aspartame-most-dangerous-substance-added-to-food.aspx
Merk: Informasjonen på dette nettstedet er for pedagogiske formål. Du bør rådføre deg med din lege for spesifikke råd om dine medisinske spørsmål eller forhold.