Stevia - Det naturlige søtningsmiddelet

Stevia er unik blant råvarer fordi det er mest verdsatt for hva den IKKE inneholder. Stevia inneholder ingen kalorier. I motsetning til mange andre sukkererstatninger  er stevia helt naturlig. Stevia er en urt som er svært søt og dens evne til å virke søtende er beregnet til å være mellom 70 og 400 ganger høyere enn for tradisjonelt hvitt sukker. Til forskjell fra andre naturlige søtstoff er stevia helt uten kalorier og vil derfor ikke medføre økte blodsukkerverdier. Det vil heller ikke fungere som næringsstoff for gjærsopp og bakterier i fordøyelsessystemet.


Stevia, bedre enn kunstige søtningsmidler!

Kalorifrie matkilder skulle i teorien være det ideelle for de som ønsker å gå ned i vekt. Enkelte studier viser derimot at det å erstatte sukker med kunstige søtningsmidler som aspartam ikke nødvendigvis fører til vekttap. En studie fra 2004 viste at kunstige søtningsmidler førte til at dyrene overspiste, muligens på grunn av misforholdet mellom den oppfattede søtheten og de forventede kaloriene fra sukker. Forskning viser også at slike unaturlige søtstoff kan endre tarmbakteriene, som kan føre til glukoseintoleranse, hjerte- og karsykdommer og overvekt. Stevia på sin side ser ut til å hjelpe å normalisere blodsukkeret. Enkelte land anbefaler derfor stevia som aktuell medisin for de som lider av for lavt blodsukker eller diabetes. Undersøkelser peker på at stevia kan øke glukose-toleransen samtidig som det reduserer blodsukkerverdiene.


Medisinsk bruk

For personer som lider av diabetes, lavt blodsukker, overvekt, høyt blodtrykk eller kronisk soppinfeksjon vil stevia være det ideelle søtningsmidlet. Det har alle de gode egenskapene til andre søtningsmidler, men ingen av de negative. Det hjelper med å stille søtsuget uten å forandre blodsukkerverdiene eller tilføre ekstra kilo til kroppsvekten. Det viser seg at stevia påvirker insulinnivået positivt samtidig som det senker det dårlige LDL-kolesterolet og hever det gode HDL-kolesterolet som beskytter mot hjerte- og karsykdommer. Minst en studie har vist at stevia ikke forårsaker tannråte, men tvert imot virker beskyttende på tennene, noe som burde være gode nyheter for de med dårlige tenner og søtsug.

Er stevia trygt å bruke?

Studier har vist at stevia ikke forårsaker tannråte som mange andre typer naturlig sukker, men faktisk virker beskyttende på tennene. Steviosid passerer gjennom fordøyelsessystemet uten å bli omsatt og har vist seg å ikke være giftig. I dyreforsøk hvor dyrene har blitt foret med store mengder stevia har man ikke funnet noen bivirkninger. Stevia brukes i dag av millioner av mennesker uten at man har funnet noen bivirkninger. Stevia er med andre ord en naturlig urt fri for kjemiske tilsetninger, har 0 i glykemisk indeks, påvirker ikke blodsukkeret, gir ikke hull i tennene og det er ingen dokumenterte bivirkninger.

Oppsummert kan stevia anbefales for alle som ønsker den gode søte smaken, men ikke kaloriene fra sukker eller de bivirkningene fra de usunne kunstige søtningsmidlene. Du oppfordres uansett til å gjøre dine egne undersøkelser og selvfølgelig rådføre deg med din lege om du skulle være i tvil om hva som er best for deg.

Merk: Informasjonen på dette nettstedet er for pedagogiske formål. Du bør rådføre deg med din lege for spesifikke råd om dine medisinske spørsmål eller forhold.

Skriv en kommentar

NB! HTML vil ikke fungere!