Lider du av vitamin- eller mineralmangel?


Utarmet jordsmonn, dårlig kosthold, forurensing og en stressende hverdag, mange faktorer spiller inn for at kroppen din kanskje ikke får i seg optimalt med næringsstoffer. Å være oppmerksom på symptomer på vitamin- og mineralmangel er viktig, fordi kroppen er avhengig av disse næringsstoffene for å utføre viktige oppgaver. Dersom noe er galt vil kroppen din ofte gi deg signaler og tegn. Her er noen eksempler på slike:
  • Unormalt hårtap, tørr eller flekkede hud. Kan være forårsaket av mangel på sink, B7 (biotin), eller A-, D-, E- og K-vitamin. Løsningen kan være å spise mer nøtter, frø, avokado, bringebær, bananer eller blomkål.
  • Sprekker i munnvikene. Kan ofte være et tegn på B-vitamin mangel, spesielt riboflavin (B2), niacin (B3) og B12. Eksempler på løsninger kan være å få i seg mer laks, egg, nøtter, eller spinat.
  • Tretthet, søvnløshet, svakhet, lite muskelstyrke, depresjon, irritabilitet, vekttap, mageproblemer og hjerte- og karproblemer kan alle være symptomer på mangel på B-vitamin.
  • Dårlige negler, ugjennomsiktige/ hvite flekker. Kan tyde på sink eller vitamin B6 mangel. Sprekker i neglene kan tyde på mangel på vitamin A, C, eller kalsium.
  • Muskelkramper, stikkende smerter i legger og føtter. Kan være et tegn på svikt i magnesium, kalsium og kalium, særlig hvis det skjer ofte. Løs dette ved å spise mer mandler, hasselnøtter, grønnkål, spinat, og løvetann, brokkoli og epler.
  • Hud. Psoriasis: kan være forbundet med mangel på vitamin A, D, E, C og sink. Eksem kan være forbundet med mangel på B2 eller E-vitamin. Dermatitt (betent hud) kan være relatert til mangel på vitamin B2, B3, B6, C, E, A, sink og biotin.
  • Øyne. Dårlig nattesyn: Mangel på vitamin A. Løsning: Spis mer gulrot, spinat, brokkoli, salat og paprika. Mørke ringer under ønynene kan være tegn på matinntoleranse.

Det er klart det finnes en rekke med symptomer,  for mange til å liste opp alle her. En god investering i din egen helse kan være å teste status på vitaminer og mineraler hos din lege en gang i året. I tillegg er det selvfølgelig også lurt å øke inntaket av frukt og grønt. Annet som kan hjelpe er å finne et bra vitamintilskudd som er lettopptakelig for kroppen. Håper denne lille artikkelen kan være til hjelp. Kommenter gjerne under om du har noen å tilføye.


Skriv en kommentar

NB! HTML vil ikke fungere!