Sunne fakta og lure måter å bruke kokosnøttolje påRen og frisk kokosnøttolje er ideell til steking og matlaging, men visste du at det finnes mange flere bruksområder for denne sunne oljen?


Kokosnøttolje, sunt eller usunt?

Kokosnøttolje inneholder en stor mengde mettet fett, rundt 90 prosent fett, men  mesteparten er mellomlange fettsyrer. som er med på å øke det gode HDL-kolesterolet.  Disse fettsyrene forbrenner lettere i leveren enn lange fettsyrer, som smelter inn i kylomikroner og lagres som fett. Kokosfett er et naturlig fett som har lange tradisjoner hos flere urbefolkninger. Studier har faktisk vist at de halvlange mettede fettsyrene som finnes i kokosnøttolje har spesielle immunstyrkende effekter, og at de har en unik evne til å stimulere fettforbrenningen. De studiene som har påvist negative effekter av kokosnøttolje er gjort på herdet kokosnøttfett. Harde planteoljer er som kjent skadelig uansett kilde, grunnet dannelsen av transfettsyrer og ødeleggelsen av de essensielle omega 3- og omega-6-fettsyrene. Kokosolje er ideell til steking fordi oljen tåler høyere temperaturer enn mange andre oljer uten at fettsyrene blir skadet. Siden kokosolje er en kilde til mettet fett bør det ikke komme i tillegg til det mettede fettet man vanligvis spiser, men helst som erstatning.


Sunne alternative måter å bruke kokosnøttolje

  • Tørr hodebunn - Før du dusjer, ta å masser inn oljen i hodebunnen og la den virke i fem til ti minutter. Skyll så ut. Denne metoden kan du bruke jevnlig for å få en mykere og mindre tørr hodebunn.
  • Slitte hårtupper - Ta en liten mengde kokosolje mellom fingrene og masser inn i hår tuppene for fukt og glans
  • Flass - Kokosolje trekker inn i hodebunnen og lindrer symptomer på flass. Oljen hjelper også å kontrollere fett sekresjon fra hodebunnen som kan være en av grunnene til flass.
  • Lindre solbrent hud - Er du på ferie, eller har tatt solarium og blitt solbrent? Smør kokosnøttoljen på de brente stedene for en lindrende effekt. Aloe vera er også meget bra til dette formålet.
  • Barbering - Kutt ut barberkremen som gjerne er proppfull av merkelige kunstige ingredienser. Kokosoljen motvirker irritert hud, og barberingen går mye lettere etter å ha smurt på kokosolje. I tillegg er kokosoljen antibakteriell.
  • After Shave - Kokosolje bidrar til å reparere huden etter barbering uten å tette porene. Bra for sår hud!
  • Hudpleie - Smør kokosoljen direkte på kroppen, gjerne etter dusj da porene er åpen og oljen absorberes av huden og gir en fin og myk glans.
  • Tørre lepper – Gni litt på leppene  og det fungerer som mykgjøring og har i tillegg også en liten solfaktor på rundt 4,
  • Naturlig massasjeolje. Ingen skadelige stoffer, kun naturlig kokosolje, som samtidig har antibakteriell, antisopp og anti- inflammatoriske egenskaper.
  • Sårsalve – Kan brukes på skrubbsår og sår, danner da et tynt, kjemisk lag som beskytter mot støv, bakterier og virus. Kokosolje øker den helbredende prosessen.


Interessert? Du kan kjøpe kokosolje her!


Skriv en kommentar

NB! HTML vil ikke fungere!