Ingefær: Helse, fakta & forskning

økologisk gurkemeiekrydder
Ingefær er en vanlig ingrediens i asiatisk og indisk mat, men ingefær har også vært brukt i århundre for sine medisinske egenskaper i en rekke kulturer.  Ingefær har en lang historie med bruk for å lindre fordøyelsesproblemer som kvalme, tap av matlyst, reisesyke og smerte. Roten av ingefær planten kan inntas fersk, pulverisert, tørket som krydder, i form av olje eller som juice. Ingefær er en del av Zingiberaceae familien, sammen med kardemomme og gurkemeie, og produseres ofte i India, Jamaica, Fiji, Indonesia eller Australia.


Mulige helsemessige fordeler av ingefær

Inntak av frukt og grønnsaker av alle slag har lenge vært assosiert med en redusert risiko for mange livsstilsrelaterte helseproblemer.  Flere studier antyder at økt forbruk av matplanter som ingefær reduserer risikoen for fedme, diabetes, hjertesykdom og gjennomsnittlig dødelighet, mens de fremmer sunn hud og hår, økt energi og gir generelt lavere vekt. Ingefær har vist seg å stimulere hjertet og blodomløpet, spesielt blodtilførselen. Urten skaper varmefølelse og velbehag. Å få i seg ingefær i maten, eller drikke ingefær-te, kan derfor være svært fordelaktig for de som plages med kalde hender og føtter.

Fordøyelse & kvalme

De fenoliske forbindelser i ingefær er kjent for å lindre gastrointestinal irritasjon, stimulerer spytt og galle produksjon. Ingefær anses å være velegnet ved fordøyelsessykdommer, spesielt ved oppblåsthet og kvalme. Tygging rå ingefær eller å drikke ingefær te er et kjent botemiddel mot kvalme. Tørket ingefærrot (gan jiang) har vært brukt i kinesisk medisin mot ”indre kulde”, kalde hender, svak puls og blek ansiktsfarge, og til å varme og stimulere mage og lunger.
billig ingefærpulver økologisk

Reduksjon av smerter

En studie med 74 frivillige utført ved University of Georgia fant at daglig ingefær tilskudd reduserer muskelsmerter utløst ved anstrengelse med hele 25%.[1]

Betennelse

Ingefær har vært brukt i århundrer for å redusere inflammasjon og behandle betennelsestilstander . En studie publisert i en kreftforebyggende forskningsjournal fant ut at ingefær tilskudd som ble gitt til frivillige deltakere reduserte betennelsesmarkører i tykktarmen innen en måned. Forskere i studien mener at ved å redusere betennelse, er det sannsynlig at risikoen for tykktarmskreft minsker. Det fins også annen forskning som undersøker muligheten for å bruke stoffet Shogaol fra ingefær mot brystkreft. Ifølge rapporten var 6-shogaol effektiv ved brystkreft med å drepe ondartede enkeltceller ved doser som ikke var giftig for de friske cellene. [2].


[1] MedicalNewsToday

[2] Journals.plos.org

Skriv en kommentar

NB! HTML vil ikke fungere!