Chaga: Naturens kraftigste anitoksidant?

Chaga: "King of medicinal mushrooms"

Svart utenpå og gulbrun inni, litt hard, nokså porøs, svært sjelden og beskrevet som det kraftigste antoksidanten naturen har å by på.  Chaga (kreftkjuke) vokser i bjørkeskoger i Skandinavia, Øst Europa, Russland og de nordlige deler av Nord-Amerika. Den vokser ofte ut der barken på bjørketreet er skadet eller ødelagt og det kan se ut til at soppen har en sårhelende virkning på treet. I stedet for at soppen angriper vertstreet og etterhvert tar livet av det, tyder mye på at chagasoppen danner et partnerskap eller symbiose med treet. Chaga kan høstes hele året, men samles vanligvis om høsten og i vinterhalvåret. Det er lurt å la litt chaga sitte igjen på bjørken slik at soppen har en mulighet til å vokse ut igjen for senere innhøsting. Når man samler soppen til medisinsk bruk er det viktig at man får med seg både det svarte ytterste laget og korkaktige gule innsiden.

Hva inneholder chaga?

Chaga inneholder en rekke viktige medisinske forbindelser, mineraler, vitaminer og næringsstoffer. Chaga inneholder viktige mineraler som magnesium, kalsium, kalium, jern, fosfor, silisium, sink og spormineraler slik som mangan, kobber, germanium, barium, bor, cesium med flere. Chaga inneholder i tillegg vitamin B2, B3, D2, kostfiber, melanin og en nesten komplett aminosyre profil. Innholdet av de ulike mineraler og vitaminer varierer i forhold til hvor chagaen befinner seg geografisk.

Egenskaper, virkning og bruksområder.

Chaga har tradisjonelt vært brukt i russisk og østeuropeisk folkemedisin mot sykdommer som dårlig fordøyelse, magesmerter, tuberkulose, kreft, lever- og hjertesykdommer. I Nord-Amerika har chaga gått under navnene Tiaga og Tsi Aga hos urbefolkningen som har brukt soppen som medisin. Det finnes opptegninger helt tilbake til 1500 tallet som viser at chaga har vært brukt innen folkemedisinen som te og styrkedrikk. Tidligere drakk man chaga i Russland på samme måte som vi drikker kaffe i dag og blant disse folkegruppene har det vært svært få tilfeller av kreft, noe som enkelte mener har sammenheng med chagaen sine kreftforebyggende egenskaper. Tørket chaga brenner også godt og Cree-indianerne har brukt tørkede biter som hjelp til opptenning av bål.

Chaga som kreftforebyggende middel?

Enkelte stoffer som er funnet i chaga kan vise til kraftig svulsthemmende og kreftforebyggende egenskaper. Flere av soppens krefthemmende egenskaper er knyttet til polysakkarider som går under navnet beta-glukaner. Betaglukaner stimulerer reseptorer i immuncellene slik at de fungerer optimalt. Chaga, eller kreftkjuke som er det egentlige norske navnet, har vist seg å ha oppsiktsvekkende høye verdier av den DNA-beskyttende antioksidanten melanin. Melanin bekjemper stråling ved å aktivere pinealkjertelen. Soppen hemmer et stoff som kalles nukleær faktor kappa B som forårsaker at friske celler muterer eller dør.Chaga inneholder også antikreftstoffene betulin, betulinsyre, lupeol og beslektede triterpener. Erfaring fra Russland ved langvarig inntak av chaga knyttes til økt motstandskraft mot alle former for kreft. Det er utført flere laboratorieforsøk for å kartlegge svulsthemmende virkningen av kreftkjuke. Gatty-Kostyal viste allerede i 1954 at alkoholekstrakt av chaga hadde tumor hemmende virkning. Arbeidet hennes ble senere bekreftet av flere polske og russiske forskere, noe som førte til utviklingen av chaga-preparatet Befungin som ble anbefalt og brukt mot kreft av det medisinske vitenskapsakademiet i Moskva.

Ønsker du å teste ut chaga? I så fall kan du kjøpe chaga online her.

(artikkelen er under oppdatering)...


Forskning og linker (flere kommer):

nuclear factor kappa B and diseases

Helsekostopplysningen: Betaglukaner



Skriv en kommentar

NB! HTML vil ikke fungere!