Peppermynte - Et godt hjelpemiddel ved forkjølelse og dårlig mage



Har du noensinne drukket en kopp peppermynte te? Da har du sannsynligvis merket den godgjørende  effekten peppermynte urten har på kroppen. Peppermynte gir en forfriskende og kjølende  effekt og vil av de aller fleste oppleves som  inneha en behagelig smak og lukt.


Litt bakgrunnshistorie

Peppermynte er en hardfør, flerårig plante som normalt blir 50 - 80 cm høy.  Peppermynte tilhører planteslekta Mentha, som innholder omkring 20 rene arter. På grunn av krysninger finnes det hundrevis av ulike varianter.  Flere av variantene har vært kjent som medisin- og krydderplanter helt siden antikken. I Norge brukes navnet peppermynte ofte som en fellesbetegnelse om flere arter. Mange av de som dyrkes i hager som peppermynte er gjerne grønnmynte, eplemynte eller engelsk mynte. Den ekte peppermynten ble først beskrevet i England i 1696 og er en krysning og ikke opprinnelig viltvoksende. Man mener at peppermynte sannsynligvis er en krysning mellom vassmynte og grønnmynte. 



Virkestoffer

Hovedvirkestoffet i peppermynte er den eteriske oljen. Analyser har vist at oljen inneholder mer enn 40 ulike forbindelser, med mentol, menthon og metylacetat som de viktigste stoffene.  Andre innholdstoffer i peppermynteplanten som kan bidra til urtens medisinske virkning, er polyfenoler, flavonoider, tokoferoler, karotener, betain og kolin. Peppermynte har i flere hundre år vært en viktig krydder-, duft- og medisinplante.


Bruksområder

I våre dager er urten og oljen som utvinnes fra den blant de mest brukte smakstilsetninger i legemidler, næringsmidler og nytelsesmidler.  Olje fra mynten brukes som smakstilsetning i tannkrem, tyggegummi, sjokolade, samt en rekke andre næring- og nytelsesmidler. I farmasøytiske produkter blir peppermynteolje eller mentol ofte tilsatt både for terapeutiske virkning og for smakens skyld.


Effekter av peppermynte

Mynte roer magen. Mynte er en urt som er kjent for sin evne til å hjelpe fordøyelsen. Om du er oppblåst etter et måltid, har spist deg stappmett, eller sliter med å få fordøyelsen i gang, kan en kopp mynte-te roe ned magen. Flere studier utført i Danmark og England har vist at peppermynteolje kan dempe symptomene på irritabel tykktarm, en lidelse som det finnes få andre virksomme midler mot.   Urten stimulerer utskillelsen av fordøyelses væsker fra mage, tarm og galleblære. Den har krampeløsende og antibakterielle egenskaper, som gjør peppermynte til et ypperlig middel mot gjæring og gassdannelser i tarmene. Peppermynte-te er et utmerket hjelpemiddle ved kolikk smerter og kramper i magen hos både barn og voksne.


Frisker opp ånden
En annen grunn til at mynte-te er en populær drikk er at den hjelper til å fjerne mat ånde. Teen skyller bort eventuelle matrester, og mynten gir deg frisk pust. Det er en av grunnene til at mynte er såpass populært som smaktilsetning i pastiller, tyggis og tannkrem.


God ved forkjølelse.

Peppermynte blir mye brukt i hoste- og slimløsende teer. En urtete med peppermynte kan være meget nyttig ved vanlig forkjølelse, da urten har vist seg å ha virushemmende egenskaper og samtidig virke svettedrivende.


Matforgiftning

Peppermynteolje er effektivt mot matforgiftning, som er vist gjennom oljens evne til å hemme veksten av salmonella- og listeria-bakterier. Peppermyntet e kan ellers anbefales ved kvalme og oppkast. Ved magesår eller kroniske betennelser i magen er imidlertid kamille en bedre urt enn peppermynte.


Peppermynte (både urten og oljen) er i følge Urtelisten fra Statens legemiddelverk klassifisert som 'Ikke-legemiddel' ('Handelsvare'), og kan omsettes fritt.

Skriv en kommentar

NB! HTML vil ikke fungere!