Urovekkende lavt jodinntak blant nordmenn - Får du i deg nok jod?


Mange nordmenn får i seg for lite jod. Årsakene er flere. Blant annet utarmet matjord og endringer i kostholdet. ABCNyheter hadde nylig en artikkel med overskriften: "Det er naivt å tro at nordmenn kan få nok jod uten kunstig beriking og kosttilskudd". Det er nemlig naivt og tro at nordmenn skal spise hvit fisk tre ganger i uken, og drikke ni glass melk om dagen. Derfor anbefales det tilsatt mer jod i salt og mat. I en rapport fra 2016 beskriver Nasjonalt råd for ernæring jodinntaket vårt som «urovekkende lavt», og at det er et akutt behov for tiltak for å sikre et tilstrekkelig inntak av jod i den norske befolkningen.


Hva er jod?

Jod er et essensielt sporstoff som er avgjørende for å opprettholde en normal produksjon av hormoner  i skjoldbruskkjertelen. Hormonene spiller en viktig rolle for energiomsetning og for utvikling av hjerne og nervesystem, spesielt hos barn.


Hvorfor trenger vi tilsatt jod?

Jordsmonnet er fattig på jod flere steder i verden, inkludert i Norge. Derfor er det vanskelig å få i seg nok jod uten kunstig berikning. I de verste tilfellene kan man utvikle struma, som er en forstørrelse av skjoldbruskkjertelen. Får man i seg for lite jod vil skjoldbruskkjertelen jobbe i høygir for å forsøke å produsere nok hormoner og vil dermed kunne vokse og utvikle seg til struma. Ubehandlet kan struma vokse til enorme proporsjoner. Det kan føre til svelgevansker og pustebesvær på grunn av press mot spise- og luftrør. Jodmangel er særlig alvorlig for gravide og ammende siden fosteret vil få i seg for lite jod. Utviklingen av nervesystemet kan da bli hemmet.


Feilslått strategi for jodtilsetning i Norge. 

Verdens Helseorganisasjon har anbefalt å berike mat og salt med jod. Det anbefales også kosttilskudd med jod for gravide og ammende kvinner. I de fleste land blir jod tilsatt både salt og mat, men dette blir i for liten grad gjort i Norge, som har valgt å ikke følge WHOs anbefalinger. Det er få matvarer i det norske kostholdet som inneholder noe særlig jod. I Norge har det blitt satset på jod berikning av for til kyr sammen med inntak av hvit fisk. Mager fisk slik som torsk, hyse, sei, lyr, brosme, lange, rødspett og breiflab inneholder mest jod.   I dag er meieriprodukter hovedkilden til jod i Norge. En løsning som har vist seg å være alt annet enn vellykket.


Anbefalt daglig inntak av jod er:
  • 70 mikrogram for barn 1-2 år
  • 90 mikrogram for barn 2-5 år
  • 120 mikrogram for barn 6-9 år
  • 150 mikrogram for barn fra 10 år og for voksne
  • 175 mikrogram for ammende

Skriv en kommentar

NB! HTML vil ikke fungere!