Brenneslens fantastiske egenskaper

De fleste kjenner til brennesle, som vokser vilt over store deler av landet vårt. Mange ser på den som ugress og ønsker å bli kvitt den uten å vite hvilke fantastiske egenskaper planten har. I Norge vokser det to arter av nesle, nemlig smånesle og stornesle. På folkemunne er det storneslen som normalt blir kalt for brennesle.


Nesle har tradisjonelt vært brukt som gjødsel, i fôr, mat, medisin og til og med i tekstiler. På grunn av neslens gode virkning og store innhold av næringsstoffer har den vært brukt mot mange forskjellige helseplager opp gjennom tidene. Brenneslen inneholder en rekke vitaminer og mineraler og er en av de mest næringsrike urtene som finnes. Den inneholder blant annet vitamin A, B2, B5, C og K1. I tillegg inneholder den opp til 20% mineraler, slik som jern, kalium, kalsium, og silisium. Brennesle inneholder også en rekke aminer, blant annet kolin og serotonin, flavonoider og liganer.


Brennesle virker vanndrivende, utrenskende og avgiftende. Den har kraftig blodrensende effekt og kan brukes for å øke blodgjennomstrømningen til huden. Den løser opp slaggprodukter og driver gifter ut av kroppen samtidig som den stimulerer nyrene til økt utskillelse. Brennesle virker i tillegg stimulerende på fordøyelsessystemet og er derfor gunstig ved oppblåst mage, diare, magesår og innvollsormer. I tillegg til alt dette så reduserer neslen sukkerinnholdet i blodet, noe som kan være svært gunstig for diabetikere. 


I europeisk tradisjon av urtemedisin har brennesle vært brukt som styrkemiddel og til behandling av leddbetennelser, astma, allergier, hud og urinveisplager. Innen folkemedisinen har det vært praksis med å piske seg frisk nesle for å lette på smerter fra gikt og artritt. En mer behagelig måte å bruke brennesle ved leddbetennelser og revmatiske plager er å spise planten eller drikke te av den. Farmakologiske studier viser at neslen øker utskillelse av klorider og urinstoff gjennom nyrene. Derfor kan brenneslen være med på å løse opp urinsyre i leddene og dermed lindre smerter ved urinsyregikt.


I løpet av våren og tidlig sommer er den beste tiden for å høste brennesle. Etter midsommer avtar innholdet av vitamin C raskt. På grunn av sitt høye innhold av C-vitamin ble brenneslen i eldre tider brukt mot skjørbruk, en mangeltilstand som forårsakes av for lite vitamin C. Brenneslen er enkel å anvende som tørket urt. Du kan knuse bladene til pulver og bruke 1-2 spiseskjeer daglig i maten, eller du kan bruke bladene til å lage deg en deilig varm kopp med urte-te.  Håper du har likt artikkelen og husk at informasjonen på dette nettstedet er ment for pedagogiske formål. Rådfør deg med din lege for spesifikke råd om dine medisinske spørsmål eller forhold.

Har lagt ved video nr.2 i intervju med naturterapeut Stein Flaatrud: Mineraler og balanse, statens kostholdsråd under lupen. Han påpeker her det store problemet med magnesiummangel i store deler av den vestlige befolkningen. Han anbefaler på det sterkeste magnesiumtilskudd av god kvalitet. Han spesifiserer god kvalitet, da det finnes produkter av dårlig kvalitet markedet. Heldigvis så inneholder brennesle magnesium, så man har alltids muligheten til å innta brennesle som magnesiumtilskudd.

Skriv en kommentar

NB! HTML vil ikke fungere!