Alfalfa - Næringsrik kilde til vitaminer og mineraler
Alfalfa, også kalt blålusern, går under det vitenskapelige navnet Medicago sativa L. En urt med et vidt spekter av viktige næringsstoffer som kroppen kan nyttiggjøre seg. Ikke mange er klar over hvor fantastisk næringsrik denne urten er.
Historie
Navnet alfalfa kommer sannsynligvis fra det arabiske al-fac-facah, som betyr "far til all mat", eller fra det iranske an aspo-asti som betyr "det beste fôret". Alfalfa har vært en svært viktig fôrplante i araberland, hvor de beste rasehestene ble matet med alfalfa. Blålusern ble sannsynligvis først dyrket i Asia for deretter å spre seg til Kina for rundt 2000 år siden. Alfalfa nådde senere Hellas for deretter å spre seg til Spania, Europa og Nord Afrika. Storstilt dyrking begynte i Europa først på 1600-tallet.
Næringsinnhold
Alfalfa er en næringsrik plante med verdifulle innholdsstoffer, slik som vitaminer, mineraler, proteiner, fiber, klorofyll og enzymer. Blålusern inneholder vitaminene A, B1, B2, B12, C, E, K, samt en rekke mineraler slik som kalsium, kalium, natrium, magnesium, jern, kobber, sink, mangan, silisium og fosfor. I tillegg inneholder også planten hele åtte enzymer som bidrar til økt næringsopptak.
Bruksområder
Blålusern har vært brukt i urtemedisin i minst 1500 år og har vært brukt til å behandle forstyrrelser i fordøyelsessystemet og nyrene. I India blir blad og topp foreskrevet av leger mot fordøyelsesproblemer. I moderne tider er blåluserne sammen med rødkløver en av de viktigste fôrplantene i ertefamilien. Begge artene tilfører gress-spisende dyr konsentrert tilskudd av nitrogenrike forbindelser.Siden alfalfa er svært rik på mineraler som trengs for dannelse og styrking av bein, har te laget av alfalfa vist gode resultater i behandling av leddgikt. Alfalfa er også kjent for å redusere blodsukkernivået og kan derfor være fordelaktig for de med diabetes. Vitaminer vi finner i blålusern slik som A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin og sink har i tillegg vist seg å hjelpe til å oppløse nyrestein.
Forsiktighetsregler:
Som med en del urteprodukter, er moderasjon nøkkelen til å unngå bivirkninger. Blålusern anses som en trygg urt å innta i moderate mengder, men overdreven bruk kan føre til at produksjonen av røde og hvite blodceller minker. Inntak av alfalfa er absolutt å anbefale, men hold deg til en moderat inntak, eventuell lag en blanding med litt alfalfa i lag med andre urter, som du kan bruke som urtete. Vil man bruke tørket urt, kan man innta 5-10 gram opptil tre ganger daglig.
Informasjonen på dette nettstedet er for pedagogiske formål. Du bør rådføre deg med din lege for spesifikke råd om dine medisinske spørsmål eller forhold.